تلسکوپ فضایی جیمز وب پرتاب شد
به گزارش فدایی داری، ایسنا: تلسکوپ فضایی جیمز وب سوار بر موشک آریان 5 به فضا پرتاب شد تا نسل جدیدی از مطالعات فضایی را رقم بزند.
این تلسکوپ فضایی پیشرفته، امروز چهارم دی ماه در ساعت 7:20 صبح به وقت منطقه زمانی شرقی(15:50 به وقت تهران) از پایگاه فضایی اروپا در گویان فرانسه(مستعمره ای در شمال آمریکای جنوبی و در همسایگی کشور برزیل) به فضا پرتاب شد تا در نقطه لاگرانژ 2 قرار بگیرد و ما را با خود به نخستین روزهای تشکیل دنیا ببرد. این تلسکوپ در مدار خورشید و در فاصله 1.5 میلیون کیلومتری از زمین قرار خواهد گرفت.
پرتاب این تلسکوپ که ساخت آن در سال 1996 شروع شده است بارها به تعویق افتاده است. جیمز وب اولین بار قرار بود در سال 2007 به فضا پرتاب گردد اما پرتاب آن در سالهای اخیر بارها به تعویق افتاده است. این تلسکوپ اخیرا قرار بود در روز 18 دسامبر(27 آذر) به فضا پرتاب گردد اما پرتاب آن به چهار روز بعد و روز 22 دسامبر(یکم دی) موکول شد. این پرتاب نیز به علت بروز مشکل فنی لغو و در نهایت به روز آدینه سوم دی موکول شد. گرچه این بار نامساعد بودن شرایط جوی باعث به تاخیر افتادن این ماموریت شد. در نهایت وب پس از تجربه چندین تعویق، امروز به فضا رفت.
تلسکوپ فضایی وب درون محفظه ای در بخش بالایی موشک آریان 5 نهاده شده است. آریان 5 در روز پنجشنبه 23 دسامبر بر روی سکوی پرتاب نهاده شد و سوخت رسانی به آن حدود چهار ساعت پیش از پرتاب شروع شد. موشک آریان 5 با 175 تن سوخت پر شد که 150 تن از آن اکسیژن مایع و 25 تن از آن هیدروژن مایع بود. 15 تن سوخت دیگر نیز به بخش بالایی موشک منتقل شد و سوخت رسانی حدود یک ساعت و 22 دقیقه پیش از پرتاب به اتمام رسید.
اکنون این تلسکوپ سفر یک ماهه خود را به سمت مدار لاگرانژ 2 شروع نموده است. نیروی پیشرانش موشک تا 26 دقیقه پس از پرتاب ادامه خواهد داشت و پس از آن دومین مرحله موشک جدا می گردد. تلسکوپ از موشک آریان5 جدا شده و پس از چند دقیقه آرایه های خورشیدی باز می گردد تا این تلسکوپ به جای استفاده از باتری از نیروی خورشیدی استفاده کند. وب به سرعت قابلیت چرخش خود را به دست می گیرد و در فضا به پرواز در می آید. اگرچه باز شدن آرایه های خورشیدی فرآیند ساده ای است اما اهمیت زیادی دارد. این آرایه ها تامین نماینده نیروی تمامی تجهیزات تلسکوپ هستند. با گذشت سه روز از پرتاب صفحه های محافظ خورشیدی وب باز می شوند.
این محافظ های خورشیدی از پنج لایه فیلم پلی آمید کپتون تشکیل شده اند و به خوبی نور خورشید و تشعشعات فضایی خطرناک را مسدود می نمایند و از آینه بزرگ جیمزوب با روکش طلا محافظت می نمایند.
آینه های جیمز وب به گونه ای طراحی شده اند که قابلیت تا شدن دارند و به همین صورت درون آریان 5 نهاده شده اند. این آینه ها با دریافت تشعشعات فروسرخ به رصد دورترین اجرام کیهانی در دل فضا می پردازند.
از سایر ابزار علمی بسیار پیشرفته جیمز وب می توان به ابزار مادون قرمز میانه برای تهیه تصاویر شبیه هابل از کهکشان ها، دنباله دارها و اجرام آسمانی سنگین به وسیله کنسرسیوم اروپا آماده شده است، اشاره نمود. دوربین فیلتردار مجهز به حسگرهای دقیق FGS-TFI برای تصاویر با وضوح تصویری بالا از سایر اجرام آسمانی نیز به وسیله آژانس فضایی کانادا ساخته و سه سال پیش در اختیار ناسا نهاده شده است. تلسکوپ جیمز وب به افتخار جیمز ای. وب که از سال 1961 تا 1968 به عنوان مدیرناسا مشغول به کار بوده و نقش مهمی در برنامه فضایی آپولو داشته، نامگذاری شده است.
پس از رسیدن تلسکوپ جیمز وب به مدار مورد نظر، شش ماه صرف آماده سازی تجهیزات این تلسکوپ خواهد شد و این تلسکوپ پس از شش ماه اولین داده ها را به زمین خواهد فرستاد.
اکنون باید منتظر بمانیم تا جیمز وب تمامی مراحل پس از پرتاب را پشت سر بگذارد و فصل جدیدی از رصد آسمان را قم بزند.
منبع: انتخاب