جایگزین شمال برای آخر هفته
به گزارش فدایی داری، سفر برای تهرانی ها در تعطیلات آخرهفته ممنوع است؛ اما این، به معنای توقف تفریح و گردش در روز های پایانی هفته نیست. پایتخت نشین ها با یک گزینه متفاوت برای سفر نیم روزه روبه رو هستند که خیلی از شهروندان شاید اسم آن را هم تا به حال نشنیده باشند. غیر از این گزینه، انتخاب های دیگری هم به جای شمال وجود دارد.
جهانی اقتصاد در ادامه نوشت: توریستی داخلی گرچه آرام آرام درحال رونق دریافت است و نمونه آن را به ویژه در سفر به استان های جنوبی شاهد بودیم، با این حال موج سفر به قشم، کیش، بوشهر، چابهار و... این نگرانی را برای مسوولان ایجاد کرد مبادا با سهل گیری تردد مسافران شاهد ظهور موج های بعدی کرونا در کشور باشیم. از این روست که زمزمه هایی مبنی بر ممنوعیت سفر در ایام تعطیلات پایانی هفته در جلسات مسوولان شنیده شده است.
از سوی دیگر در مقابل بعضی شهروندان که کوشش می نمایند روال سابق زندگی یا سفر با رعایت پروتکل ها را از سر بگیرند، همچنان گروه هایی از شهروندان ترجیح می دهند به جای سفر های دو یا چند روزه، به سفر های نیم روزه قناعت نمایند تا نیازمند اقامت در محلی خارج از خانه نبوده و علاوه بر آن برخوردهایشان را با سایر افراد به حداقل ترین شکل برسانند.
این گروه از توریستان معیار انتخاب شان برای مقاصد توریستی، عموما محل هایی است که فضای باز داشته و از تراکم انسانی در آن ها خبری نباشد، اغلب آن ها خسته از شلوغی پارک ها و سایر فضا های شهری به خانه برمی گردند و از روزمرگی گله می نمایند. این درحالی است که در اطراف تمام شهر ها مناطقی وجود دارد که می تواند یک نیم روز آرامش بخش را برای شهروندان به همراه داشته باشد. در پایتخت گزینه شهروندان برای چنین سفر هایی با کاخ موزه سعدآباد، نیاوران، پارک های جنگلی اطراف پایتخت، پیست های اسکی در زمستان و... محدود شده و کمتر کسانی هستند که تجربه رفتن به باغ گیاه شناسی را داشته باشند.
در سال های پایانی دهه 40 باغ گیاه شناسی تهران با همکاری کارشناسان داخلی و خارجی در فضایی 145 هکتاری تاسیس شد. از آنجا که باغ گیاه شناسی قرار بود نمونه ای از زیستگاه های گونه های مختلف گیاهی باشد در طراحی آن مناظر البرز، زاگرس و هیمالیا شبیه سازی شد، در این باغ یک دریاچه هم در نظر دریافتد و رودخانه و آبشار هایی که آب آن از فراز صخره به پایین فرو می ریزد.
مجموع مساحت و تعداد گونه های موجود در این باغ باعث شده باغ گیاه شناسی ایران عظیم ترین باغ گیاه شناسی در خاورمیانه و جزو 20 باغ برتر جهان باشد. باغ گیاه شناسی در این نیم قرن یکی از مکان های جذاب برای کسانی بوده که به گونه های گیاهی علاقه مندند یا درباره آن تحقیق می نمایند.
هر چند در یک روز تعطیل یا آخر هفته ها می توان جمع های خانوادگی یا محبت آمیز ای را دید که برای قدم زدن و گذراندن یک نیم روز به این باغ آمده اند. گرچه باغ موزه سعدآباد، نیاوران، پارک چیتگر یا... جذابیت های خود را دارند، اما تنها در باغ گیاه شناسی است که توریست می تواند در یک نیم روز به اقلیم های مختلف سفر نموده و گونه های مختلف آن را ببیند. در این باغ هفت رویشگاه یعنی زاگرس، هیرکانی، البرز جنوبی، باغ پیاز های ایرانی، تورانی، میوه های بومی، گلخانه جنوب ایران به ایران اختصاص دارد و در کنارش رویشگاه های چین و ژاپن، چمن زار های آمریکا، اروپا، قفقاز و همیالیا هم بازسازی شده. علاوه بر آن ها ما قطعات آموزشی را هم در این باغ می توانیم ببینیم نمونه اش باغ گیاهان دارویی و صنعتی، باغ صخره ای، باغ رز، پهن برگان، گیاهان زینتی، گونه های صنعتی و...
بخش رویشی خزری باغ گیاه شناسی در ابتدای دهه 50 شکل گرفت و از آن موقع انواع گیاهان از عرصه های جلگه ای یا ارتفاعات به باغ گیاه شناسی برده شدند تا مجموعه ای کامل از گونه های این منطقه در باغ گیاه شناسی شکل گیرد. گردش در این بخش برای ساکنان پایتخت که یکی از مقاصد اصلی سفرشان شمال کشور است این لطف را دارد که آن ها را با گونه هایی آشنا می نماید که بار ها و بار ها در گشت های جنگل پیمایی یا حیاط ویلایشان دیده اند و درباره اش اطلاعی نداشته اند.
در کنار هر درخت یا گونه دیگر گیاهی نام علمی و نام فارسی آن آمده و جالب اینکه با یک جست وجوی ساده در اینترنت می توان دریافت بسیاری از این گونه ها اندمیک هستند، به این معنا که تنها در ایران یافت می شوند و هیچ جای دیگر جهان نمی توان آن ها را دید. از سلین مازندرانی گرفته تا... در این بازدید نیم روزه و تنها با گذراندن ساعتی می توان به درختی برخورد که در شمال فراوان دیده ایم و نمی دانسته ایم نامش ممرز است، یا با گیاهی آشنا می شویم که عروسک پشت پرده آن را می خوانند یا با بلندمازو که از جمله بلندترین درختان ایران است و در شمال فراوان دیده ایم. یا با انجیلی که به درخت آهن هم معروف است.
جالب اینکه شاخه های درخت با برخورد به هم انگار که جوش می خورند و چنان به هم می پیوندند که قابل جدا شدن نیستند. اما باغ گیاه شناسی تنها رویشگاه البرز ندارد، در مجموعه زاگرس که به شکل تپه ماهور شکل گرفته تا برای ما یادآور زاگرس و ارتفاعاتش باشد نیز می توان اصلی ترین گونه این منطقه را دید که همان بلوط ایرانی است. سایر گونه های زاگرس هم در این منطقه است که 42 درخت را شامل می گردد. اگر علاقه مند به دیدن چشمه و رود و باتلاق و برکه هستید توصیه می گردد که به رویشگاه البرز جنوبی که یکی از زیباترین مجموعه های باغ است سری بزنید که در آن با یک قدم زدن ساده می توان 240 گونه را مشاهده کرد.
در رویشگاه ایرانی- تورانی هم می توان علاوه بر ملاقات از یک دریاچه شور، گونه های شورپسند را دید. در بخش های دیگر باغ گیاه شناسی هم می توان شاهد انواع گونه ها از کشور های دیگر بود؛ نمونه اش بخشی که به چمن زار های آمریکا شبیه است و بعضی گونه های درختی و درختچه ای که با آب وهوای تهران سازگار هستند در یک فضای 1/ 4 هکتاری قرار گرفته اند. یا بخش خاور دور که قدم زدن در طبیعت چین و ژاپن را تداعی می نماید.
با این حال نباید تصور کنیم باغ گیاه شناسی مجموعه ای شبیه به پارک هایی مانند چیتگر و... است، این باغ در عین وسعت زیاد و جذابیت های گسترده تر نسبت به سایر پارک ها مقررات خودش را دارد، نمی گردد در آنجا توپ یا راکت بدمینتون آورد مشابه آنچه در سایر پارک ها انجام می دهید، شما نمی توانید در این باغ آتش روشن کنید، نمی توانید بیش از حد به گونه ها به واسطه حساسیتی که در نگهداری از آن ها به خرج داده می گردد نزدیک شوید یا پا در دریاچه بگذارید. در مقابل وسایل تفریحی مانند کافه و رستوران در باغ مهیاست و می توانید از این مجموعه ها خرید کنید یا میان وعده ای سبک با خود به همراه داشته باشید.
باغ گیاه شناسی مجموعه ای است برای قدم زدن، دیدن و مشاهده کردن از مجموعه ای از گیاهان که از سراسر جهان به آنجا آورده شده اند. این باغ محلی است که در دوران کرونا اندکی به آرامش برسید، از این روست که برای حفظ سلامت خود و دیگران حتما پروتکل های بهداشتی را هنگام بازدید رعایت کنید، اگر ملاحظه کردید بیش از حد شلوغ است، بازدیدتان را به ساعتی بعدتر موکول کنید و البته این را از نگهبان باغ پیش از ورود بپرسید، چون برای ورود به این باغ باید بلیت تهیه کنید.
حتی می گردد پیش از حرکت از خانه ابتدا تماسی با مجموعه بگیرید و سپس به سمت کرج و پیکانشهر بروید. باغ گیاه شناسی در شهرک سروآزاد و بلوار باغ گیاه شناسی ملی ایران قرار گرفته و مدیریت آن با موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور است.
منبع: فرارو