حلوا سیاه و اسبه حلوا دو حلوای سنتی و محلی مازندرانی ها هستند
به گزارش فدایی داری، ایسنا/ براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، حلوا سیاه و اسبه حلوا دو حلوای سنتی و محلی مازندرانی ها هستند.
طوبی اصانلو، کارشناس ثبت میراث ناملموس استان مازندران گفت: حلوا سیاه یا سیو حلوا با داشتن خاصیت درمانی، انرژی زایی و بعلاوه ترکیب غنی از گروه های مختلف غذایی، سوغات شهر گلوگاه با پخت سنتی است که با گذشت بیش از یک قرن سابقه، همچنان اصول اولیه پخت و ترکیب خود را حفظ نموده است.
او ادامه داد: حلوا سیاه تهیه شده از آرد برنج، گردو و شیره انگور است که پخت آن با شعله آرام انجام می گردد و نزدیک به پنج ساعت زمان احتیاج دارد. این خوراک سرشار از پروتئین، کربوهیدرات، چربی و به اندازه کافی ویتامین های C، B، E و املاح کلسیم، فسفر، منیزیم و اسیدهای آمینه است و به علت داشتن چنین ترکیباتی بسیار مقوی و مغذی است.
اصانلو این شرح را اضافه نمود که در گذشته بعضی نقاط استان مازندران به علت نبود امکانات شهری، زمستانهای طولانی و سردی داشتند و در مواقع کمبود غلات، از حلوا سیاه به عنوان آذوقه زمستانی استفاده می کردند.
این کارشناس با بیان اینکه اسبه حِلوا از دیگر شیرینی های فراموش شده مازندران است که در میان حاشیه نشینان جنگلهای این استان طبخ میشده، گفت: این شیرینی عضو جدانشدنی سفره های یلدایی است و در این مراسم جایگاه ویژه ای دارد. اسبه حلوا با قدمتی چند صد ساله به عنوان برترین سوغات منطقه جنگلی و هزار جریب در شرق مازندران شناخته می گردد.
او اضافه نمود: این شیرینی با عنوان شیرینی اعیانی و شاهانه معروفیت دارد و ارزش بسیار زیادی دارد و دارای ظاهری شبیه به گز است اما رنگ زرد روشن دارد و با مواد اولیه ای همانند شیره خرمالو جنگلی، سفیده تخم مرغ، مغز گردو و کنجد تهیه می گردد.
به گفته کارشناس ثبت میراث ناملموس استان مازندران، حلوا سیاه و اسبه حلوا به ترتیب با شماره ثبت 1968 و 1970 به عنوان میراث ناملموس استان مازندران در سال 1398 به لیست میراث ملی اضافه شدند.
منبع: همگردی