توصیه های تغذیه ای ضدکرونایی برای وعده های سحر و افطار
به گزارش فدایی داری، سال جاری دومین سالی است که ماه مبارک رمضان با پاندمی کرونا همراه است و بر این اساس روزه داری و تغذیه در این زمان باید بر اساس اصول علمی انجام گردد تا از کرونا در امان بمانیم.
به گزارش فدایی داری، در وعده های غذایی سحر و افطار باید مواردی را رعایت کنیم تا سیستم ایمنی بدن تضعیف نگردد:
وعده غذایی در سحر
وعده سحری و دو وعده افطار و شام وعده های اصلی در ماه رمضان هستند، به ویژه برای افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند. نوع غذاهایی که در وعده سحری خورده می گردد با تامین انرژی و مواد مغذی مورد احتیاج بدن نقش مهمی در حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی دارد. نکات زیر در وعده سحر باید رعایت گردد:
- از غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند، استفاده گردد. اصولا مصرف زیاد قند، نمک و چربی موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند.
- مقدار مناسبی از سبزی های مختلف (سبزی خوردن و سالاد) مصرف گردد. سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج بدن، از تشنگی و خشکی گلو که می تواند فرد را مستعد ابتلا به بیماری کووید 19 کند، جلوگیری می نمایند.
- مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی گردد. مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه افت قند خون موجب گرسنگی زودرس می گردد.
- با توجه به اینکه کم آب شدن بدن و خشکی گلو می تواند زمینه را برای ابتلا به کووید 19 فراهم کند، در وعده سحر سبزی هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می نمایند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی مصرف گردد.
- نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه های گازدار، شربت ها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ هم موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند و توصیه می گردد در وعده سحر مصرف نشوند. چای پررنگ به این دلیل که مدر است می تواند موجب دفع آب بدن و کم آبی در طول روزه داری گردد.
- غذاهای پر پروتئین مثل انواع کباب، جوجه کباب، ماهی و غذاهای خشک و پر روغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس، پیتزا، کله پاچه و همچنین غذاهای چرب و سرخ شده و پر ادویه موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند. به ویژه در شرایط فعلی که با شیوع بیماری کووید 19 روبرو هستیم بهتر است در وعده سحر مصرف نشوند.
- به طور کلی غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورش در حجم کم (برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند) و یا غذاهای سبکتر شبیه وعده صبحانه (برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند) برای وعده سحر می تواند مناسب باشد.
وعده غذایی در افطار
در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده گردد. سعی گردد غذا به آرامی جویده گردد. در هنگام افطار بدن احتیاج به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قند خون در ساعات روزه داری را جبران کند. موارد زیر برای وعده افطار توصیه می گردد:
- مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در آغاز افطار.
- استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است.
- انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته ای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است) غذای مناسبی برای افطار است. خوردن آش های غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد و همچنین حبوبات فراوان به دلیل ایجاد مسائل گوارشی در وعده افطار توصیه نمی گردد.
- سیب زمینی آب پز، سبزی های پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخود فرنگی، تخم مرغ آبپز، کره و عسل غذاهای مناسبی برای افطار هستند.
- بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسید های چرب اشباع و ترانس است، بسیار محدود گردد. به طور کلی زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شله زرد خیلی شیرین و... و. در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی می گردد، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنا