نگاهی به مزایا و معایب روف گاردن

به گزارش فدایی داری، یکی از راه هایی که برای پرورش گل و گیاه در خانه دارید، راه اندازی روف گاردن است. این کار به صبر، کوشش و انتخاب برترین گیاهان احتیاج دارد. در این مقاله، هرآنچه باید درباره راه اندازی روف گاردن بدانید را می خوانید.

نگاهی به مزایا و معایب روف گاردن

روف گاردن چیست؟

روف گاردن در اصل باغ و فضای سبز ساخته دست بشر است که روی سقف ساختمان های مسکونی و تجاری واقع شده است. این منطقه سرسبز که از گیاهان مختلف تشکیل شده به زیباتر شدن ساختمان یاری می نماید.

روف گاردن ها در طول تاریخ همواره وجود داشته اند. مردم بین النهرین باستان در بالای زیگورات ها درختان و درختچه هایی را پرورش می داند. بعضی از خانه های اروپایی در زمان های قدیم نیز سقف هایی پوشیده از چمن داشتند. باغ های معلق بابل، یکی از عجایب هفت گانه دنیا باستان هم به داشتن باغ های چندطبقه با پوشش گیاهی فراوان مشهور است.

تا قرن بیستم، در غرب داشتن یک باغ روی پشت بام به معنای ثروت و ترند روز بود. در دهه 1970، اولین بام های سبز ساخته و در خانه ها و مؤسسات تجاری نصب شدند. با توجه به منظره ها شهری امروزی که متراکم هستند و فضای سبز کمتری دارند، مالکان مسکونی و معماران ساختمان ها بیشتر ترجیح می دهند که روف گاردن ها را توسعه دهند. همین موضوع هم باعث توسعه روزافزون روف گاردن ها و بام های سبز در سراسر دنیا شده است.

انواع روف گاردن

برای راه اندازی یک روف گاردن باید ابتدا انواع آن را بشناسید. به این ترتیب، انتخاب برترین نوع روف گاردن برای ساختمان مورد نظر شما ساده تر خواهد شد. به طور کلی، روف گاردن به سه نوع اصلی تقسیم می گردد.

روف گاردن گسترده

یک روف گاردن یا بام سبز گسترده به تعمیر و نگهداری کمتری احتیاج دارد و محیط رشد گیاهان در آن نسبتا سبک است. این نوع روف گاردن که معمولا با پوشش گیاهی خاصی شناخته می گردد، اغلب محدود به خزه ها، ساکولنت سدوم ها، سبزیجات، گیاهان کوچک و کاکتوس ها می گردد.

از آنجایی که عمق میانه رو به رشد این نوع بام سبز 7 تا 15 سانتی متر است، نصب آن آسان تر و ارزان تر است. گیاهان روف گاردن گسترده برای زنده ماندن به سیستم آبیاری احتیاجی ندارند. این نوع روف گاردن برای کنترل آب طوفان ها در سقف های مسطح یا کم شیب و مقاوم سازی آن ها ایده آل است.

روف گاردن نیمه فشرده

این نوع بام سبز ترکیبی از روف گاردن های فشرده و گسترده است. روف گاردن نیمه فشرده را می توانید از عمق میانه رو به رشد حدود 15 تا 30 سانتی متری آن تشخیص بدهید. علت عمق بیشتر این نوع روف گاردن نسبت به روف گاردن گسترده این است که بتواند از گیاهان ماندگارتری نگهداری کند. فضای سبز در این نوع روف گاردن شامل گیاهان کوچک، چمن ها، سبزیجات، درختچه های گوچک و پوشش های سبز زمینی می گردد که به آبیاری گاه به گاه و نگهداری میانه احتیاج دارند.

یک بام سبز نیمه فشرده در مقایسه با روف گاردن گسترده می تواند آب طوفان ها و باران را بیشتر در خود نگه دارد و در عین حال، قابلیت حفظ گیاهان به عنوان یک روف گاردن همیشگی را دارد. طراحی این نوع بام سبز طوری است که برای نگهداری طولانی مدت گیاهان، فضاهای بازی مهدکودک یا بوستان های شهری مناسب باشد.

روف گاردن فشرده

این نوع بام سبز بیش از هر چیز دیگری یک باغ روی پشت بام یا پارکی روی آسمان است. روف گاردن فشرده را می توانید از بستر کشت بسیار عمیق آن بشناسید. در این نوع بام سبز عمق میانه رشد گیاهان بیش از 15 سانتی متر است. انواع گیاهان از گیاهان کوچک تا بزرگ، درختچه ها، پوشش های گیاهی زمینی و حتی درختان کوچک را می توان در بام سبز فشرده پرورش داد.

یک روف گاردن فشرده قابلیت فراوانی برای طراحی های بسیار خلاقانه و تنوع زیستی دارد. این نوع بام سبز می تواند به باغ های خانگی کوچک، زمین های بازی، پارک های بزرگ و حتی باغ های سبزیجات تبدیل گردد. البته، روف گاردن فشرده به مراقبت های ویژه، نگهداری حرفه ای منظم و سیستم های آبیاری پیشرفته احتیاج دارد.

مزایای روف گاردن

داشتن فضای سبزی روی پشت بام یکی از رؤیاهای هر کسی است که به پرورش و نگهداری از گیاهان علاقه دارد. این علاقه ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد اما معمولا به مزایای روف گاردن مربوط می شوند. به طور کلی، بام های سبز 8 مزیت مهم دارند.

1. روف گاردن ها ارزش املاک را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهند

یک بام سبز ارزش فروش یا اجاره ملک تجاری یا مسکونی را به طرز قابل توجهی افزایش می دهد. این باغ روی پشت بام یکی از امکانات رفاهی ارزشمند در املاک محسوب می گردد که با صرف هزینه ای اندک ارزش ساختمان را بالا می برد. محققان دریافته اند که یک روف گاردن یا بالکن دارای فضای سبز معمولا ارزش ملک در محله های مرفه را 10 تا 25 درصد افزایش می دهد.

2. بام سبز می تواند دوام سقف ساختمان را افزایش دهد

یکی از مزایای مهم روف گاردن و باغ های عمودی این است که با محافظت از پوشش زیرین سقف، عمر عایق بندی آن را تا 200 درصد افزایش می دهد. یک بام سبز از غشای سقف در برابر تغییرات اقلیمی و سوءاستفاده های فیزیکی محافظت می نماید. در نتیجه، ماندگاری سقف ساختمان را تا حد زیادی افزایش می دهد.

3. روف گاردن عایقی در برابر سرما و گرما است

ساختمان هایی که بام سبز دارند، در زمستان 30 درصد گرمای کمتری از دست می دهند، در فصل تابستان خنک تر هستند و در تمام طول سال عایقی برای سروصدا دارند. روف گاردن ها با یاری به کاهش هزینه های خنک نماینده های ساختمان و صرفه جویی در مصرف سوخت می توانند عایق حرارتی سقف را در طول سال به خصوص در ماه های گرم تابستان بهبود ببخشند. اندازه کاهش سروصدا در بام های سبز معمولی تا 3 دسی بل است و عایق های صوتی را تا 8 دسی بل بهبود می بخشد.

4. بام های سبز آب طوفان و بارندگی ها را حفظ و مدیریت می نمایند

روف گاردن ها تا 75 درصد آب باران ها را جذب می نمایند. بنابراین، احتمال به جریان افتادن روان آب ها را به طرز چشم گیری کاهش می دهند و باعث کاهش خطر وقوع سیل در شهرها می شوند. یک بام سبز بسته به طراحی که دارد، معمولا می تواند 50 تا 90 درصد از جریان آب طوفان ها را کاهش دهد. علاوه براین، حجم پیک این جریان ها به اندازه زیادی کاهش می یابد و دوره اوج جریان تا 4 ساعت به تأخیر میفتد. این مسئله باعث می گردد که تأثیر طوفان بر سیستم های فاضلاب موجود به حداقل برسد.

5. روف گاردن منافع اجتماعی دارد

فضای سبز موجود در پاسیوها، روف گاردن ها و تراس ها کاربری ساختمان ها را بالا می برند. کاشت گیاهان مختلف در باغچه ها چه در سطح زمین و چه در بالای ساختمان ها، نه تنها فضاهای عالی برای استراحت و لذت بردن از زندگی فراهم می نماید، بلکه تماشای آن ها نیز عالی است.

6. بام سبز کیفیت هوا را بهبود می بخشد

گیاهان اکسیژن فراوری می نمایند و باعث حذف دی اکسیدکربن موجود در هوا می شوند. این موجودات سبز تا 85 درصد از ذرات معلق در هوا را روی سطح برگ های خود به دام می اندازند. گیاهان، خاک و هوای محبوس شده در خاک روف گاردن نیز عایق های صوتی بسیار خوبی هستند.

7. باغ های پشت بام میکرواقلیم شهری را اصلاح می نمایند

شهرها از بتون و آسفالت تشکیل شده اند و گرما را در خود حفظ می نمایند. در نتیجه، جزایر گرمایی شهری ایجاد می گردد که 10 درجه فارنهایت گرم تر از حومه های اطراف هستند. گیاهان به وسیله ایجاد رطوبت هوا را خنک می نمایند و در تابستان می توانند دمای سقف ساختمان های شهری را تا 75 درجه فارنهایت کاهش دهند.

8. روف گاردن ها زیستگاه های متنوعی ایجاد می نمایند

اگر در بام های سبز گیاهان بومی کاشته و نگهداری شوند، به زیستگاه های مهمی برای پرندگان و حشرات بومی تبدیل خواهند شد. به این ترتیب، روف گاردن ها تنوع زیستی ایجاد می نمایند.

مسائل احتمالی بام سبز

با وجود مزایایی که روف گاردن ها دارند، بعضی از کارشناسان معتقدند که کاشت گیاهان روی پشت بام ها ممکن است مسائلی ایجاد کند.

روف گاردن ها احتمال نشتی دارند

بعضی از کارشناسان معتقدند که کاشت گیاهان روی پشت بام ها ممکن است در نهایت به نشت رطوبت منتهی گردد. بااین حال، شواهدی که نشان بدهند روف گاردن سبب نشت رطوبت می گردد، چندان زیاد نیست. واقعیت این است که این باغ های پشت بامی برای محافظت از غشای ضد آب سقف ساختمان و محافظت از آن در برابر اشعه ماوراءبنفش که می تواند باعث هوازدگی گردد، شناخته می گردد. اگر باغچه های روی پشت بام به درستی نصب شوند، می توانند عمر پشت بام را افزایش بدهند.

روف گاردن می تواند مسائل ساختاری ایجاد کند

در ساختمان های نو، معماران و مهندسان سازه از قبل حتی در هنگام برنامه ریزی، بار مورد احتیاج برای بام های سبز را در نظر می گیرند. بااین حال، برای بام های سبز مقاوم سازی شده، باید تقویت نماینده هایی ایجاد گردد تا بار اضافی مورد احتیاج برای توسعه یک روف گاردن و بعلاوه بار جریان های آب باران و برف را تحمل کند. برای ارزیابی کامل ساختمان و نصب روف گاردن به برترین شکل باید از نظر کارشناسان استفاده کرد.

روف گاردن ها گران هستند و به تعمیر و نگهداری بسیاری احتیاج دارند

اگر ندانید که از کجا آغاز کنید، نصب یک روف گاردن پرهزینه به نظر می رسد. به همین علت، باید از نظر مشاوران متخصص، معماران، طراحان فضای سبز و مهندسین سازه بهره ببرید. آن ها می توانند برترین ایده ها و راهکارها را برای طراحی روف گاردن در کوتاه مدت و طولانی مدت ارائه دهند.

بستر و سیستم های زه کشی مورد احتیاج برای روف گاردن باید با توجه به نگهداری، نوع گیاهان و فصلی بودن آن ها معین گردد. به احتمال زیاد، متخصصان بسترهای ضخیم تری را توصیه می نمایند که می توانند آب بیشتری را جذب نمایند. یک سیستم زه کشی که می تواند آب را ذخیره و در هوای گرم تر آزاد کند نیز معمولا توصیه می گردد. به این ترتیب، احتیاج به آبیاری گیاهان روف گاردن تا حد زیادی کاهش می یابد.

روف گاردن فقط برای زیبایی است

درست است که بام های سبز زیبایی ساختمان ها را افزایش می دهند اما فواید آن ها به این مورد محدود نمی گردد. بام های سبز می توانند اثر جزیره گرمایی شهری را کاهش دهند، کیفیت هوای اطراف را بهبود ببخشند و به زیستگاهی برای جانوران مختلف تبدیل شوند. حتی می توان از این باغ های آسمانی برای فعالیت های اجتماعی نظیر بازی، پیک نیک و استراحت نیز استفاده کرد.

چگونه روف گاردن بسازیم؟

برای ساخت یک روف گاردن کوچک باید 7 مرحله را طی کنید. این مراحل عبارت اند از:

  • اصول معماری و قوانین ساختمان خود را آنالیز کنید. برای کاشت گیاهان روی پشت بام باید اول از همه شرایط را آنالیز کنید. آیا از نظر فنی و قانونی امکان کاشت گیاهان روی پشت بام وجود دارد؟
  • گیاهان خود را انتخاب کنید. هنگام انتخاب گیاهان برای روف گاردن خود، شرایط آب و هوایی پشت بام خود را در نظر بگیرید و گیاهان خود را بر اساس آن انتخاب کنید. اگر سقف ساختمان شما زیر آفتاب کامل واقع شده است یا به رنگ مشکی است، گیاهان آفتاب دوست و گرمادوست را انتخاب کنید. در صورتی که سقف ساختمان شما بلوک های باد کمی دارد، گیاهان کم ارتفاع را انتخاب کنید و از بسترهای کاشت سنگین تر بهره ببرید.
  • بسترهای کاشت را انتخاب کنید. روف گاردن ها قابلیت های تنظیم بسیاری دارند. برای کاشت گیاهان در آن ها می توانید از گلدان ها کوچک تا بسترهای کشت بزرگ تر را انتخاب کنید. آنچه در این مرحله اهمیت دارد این است که بستر کاشت زه کشی مناسبی داشته باشد تا ریشه گیاهان دچار پوسیدگی نگردد. بعلاوه، باید محدودیت وزن سقف را در نظر بگیرید.
  • بادگیرهایی را نصب کنید. اگر منطقه محل زندگی شما بسیار بادخیز است، بادگیرهایی در اطراف گیاهان خود ایجاد کنید تا از وزش باد روی سقف جلوگیری گردد. یک پرده یا دیوار حائل به جلوگیری از تندبادهای سنگین یاری می نماید.
  • خاک را آماده کنید از آنجایی که روف گاردن ها به خاک زمین دسترسی ندارند، باید خاک خریداری کنید و آن را روی بسترهای کاشت پشت بام خود بریزید. بیشتر گیاهان در خاک هایی با زه کشی خوب و غنی از مواد آلی مانند خاک گلدان اصلاح شده با کمپوست آلی رشد می نمایند.
  • گیاهان را بکارید. بعد از آماده کردن بستر خاک نوبت به کاشت گیاهان می رسد. گیاهان را بکارید و کاملا آبیاری کنید تا ریشه های آن ها در خاک جا بگیرد.
  • گیاهان را در صورت لزوم آبیاری کنید. برای آبیاری روف گاردن های کوچکتر می توانید از آب پاش های ساده بهره ببرید اما آبیاری روف گاردن های بزرگتر به نصب سیستم های آبیاری احتیاج دارد. در این صورت، بهتر است با یک کارشناس کشاورزی یا باغبانی مشورت کنید.

کلام آخر

روف گاردن ها قدمتی دیرینه دارند و از زمان باستان تابه حال زینت بخش ساختمان ها شده اند. این باغ های آسمانی می توانند کیفیت هوای اطراف خود را بهبود ببخشند، به زیبایی شهرها و ساختمان ها یاری نمایند و جایی برای گذراندن اوقات فراغت باشند. برای راه اندازی روف گاردن باید شرایط محیطی و ساختمان شما آنالیز گردد. بنابراین، بهتر است پیش از هر کاری، ابتدا با یک کارشناس کشاورزی مشورت کنید. چنین فردی می تواند به شما برترین روش ایجاد فضای سبز روی پشت بام را پیشنهاد دهد. به علاوه، نگهداری و آبیاری از این فضای سبز با نظرات کارشناسی او ساده تر خواهد بود.

منبع: New York Decks، Masterclass، ToddHaimLandscapeDesign

منبع: دیجیکالا مگ

به "نگاهی به مزایا و معایب روف گاردن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نگاهی به مزایا و معایب روف گاردن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید