چرا همیشه احساس خستگی می کنیم؟
به گزارش فدایی داری، خستگی نوعی احساس ضعف و نداشتن انرژی در بدن است. بعلاوه می تواند جسمی، روانی یا ترکیبی از هردو باشد. تقریبا تمام افراد در لحظاتی از زندگی خستگی را تجربه کرده اند. در بیشتر مواقع گذرا بوده و به دنبال فعالیت بیش از حد، محرومیت از خواب و استرس های طولانی و… ایجاد می شود. اما گاهی ممکن است علامتی از یک بیماری جسمی یا روانی باشد. در این حالت خستگی مداوم بوده، با استراحت برطرف نمی شود و به مرور پیش روی کرده و باعث کاهش انگیزه، انرژی و تمرکز فرد می شود.
فدایی داری| با مشغله زیاد ما در زندگی، به نظر می رسد که افراد بیشتری به طور منظم با خستگی مداوم روبرو می شوند. بسیاری از مردم، این خستگی را به عنوان بخشی از زندگی مدرن می دانند. اما برای دیگران این تأثیر می تواند فلج کننده باشد و می تواند تأثیر جدی بر سلامت و بهره وری آن ها بگذارد باشد. در این مقاله، بعضی از شایع ترین علل خستگی مداوم را با شما به اشتراک می گذاریم.
خستگی شدید ناشی از اعمال روانی یا جسمی بوده و به معنی کاهش کارآیی یک عضله یا اندام پس از فعالیت طولانی مدت است.
خستگی می تواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد. بیشتر بزرگسالان در بعضی از مراحل زندگی خود آن را تجربه می کنند.
برای بسیاری از مردم، خستگی ناشی از ترکیبی از شیوه زندگی، مسائل اجتماعی، روحی و سلامتی عمومی بوده و یک بیماری جسمی مهم نیست.
خستگی نوعی احساس ضعف و نداشتن انرژی در بدن است. بعلاوه می تواند جسمی، روانی یا ترکیبی از هردو باشد. تقریبا تمام افراد در لحظاتی از زندگی خستگی را تجربه کرده اند. در بیشتر مواقع گذرا بوده و به دنبال فعالیت بیش از حد، محرومیت از خواب و استرس های طولانی و… ایجاد می شود. اما گاهی ممکن است علامتی از یک بیماری جسمی یا روانی باشد. در این حالت خستگی مداوم بوده، با استراحت برطرف نمی شود و به مرور پیش روی کرده و باعث کاهش انگیزه، انرژی و تمرکز فرد می شود.
خستگی ناشی از کم خونی به دلیل کمبود گلبول های قرمز رخ می دهد. گلبول های قرمز اکسیژن را از ریه ها به سلول ها و قسمت های مختلف بدن می رسانند. کم خونی ممکن است با احساس ضعف و تنگی نفس همراه باشد. کم خونی به دلایل گوناگونی از جمله کمبود آهن و ویتامین، از دست دادن خون، خون ریزی داخلی، یا بیماری های مزمنی مانند روماتیسم مفصلی، سرطان و از کار افتادن کلیه رخ می دهد. بنا بر گفته دکتر لارنس کوراش (Laurence Corash)، استاد علوم آزمایشگاهی دانشگاه کالیفرنیا، زنان به ویژه در سن باروری به دلیل قاعدگی و نیاز افزون ترِ بدن به آهن در دوران بارداری و شیردهی، مستعد کم خونی ناشی از کمبود آهن هستند.
نشانه ها: احساس خستگی مداوم از مهمترین نشانه های کم خونی است. بعضی علائم دیگر عبارتند از: ضعف شدید، اختلال خواب، مشکل تمرکز، تپش قلب، درد در قفسه سینه و سردرد. در مبتلایان به کم خونی فعالیت های بدنی ساده مانند بالا رفتن از پله ها و پیاده روی های کوتاه ممکن است باعث خستگی شوند.
روش تشخیص: روش تشخیص قابل اعتماد شامل معاینه فیزیکی و آزمایش خون است. آزمایش خون باید دربرگیرنده آزمایش شمارش سلول های خون (CBC) برای بررسی سطح گلبول های قرمز باشد. توصیه می شود پس از اجابت مزاج از دفع نکردن خون مطمئن شوید.
اگر ترشح هورمون های تیروئید غیرطبیعی باشد، فعالیت های عادی روز مره مانند کوه کندن می ماند. غده تیروئید که در جلوی گلو و به اندازه یک گره است، هورمون هایی تولید می کند که سوخت وساز بدن را تنظیم می کنند. ترشح بیش از اندازه هورمون (پرکاری تیروئید) منجربه افزایش سوخت وساز و کمبود ترشح هورمون (کم کاری تیروئید) منجربه کاهش آن می شود.
نشانه ها: پرکاری تیروئید که با خستگی و ضعف ماهیچه ها (پیش از همه در ران ها) خود را نشان می دهد، ورزش هایی مانند دوچرخه سواری و بالا رفتن از پله ها را سخت می کند. نشانه های دیگر عبارتند از: کاهش وزن بی دلیل، احساس گرمای مداوم، افزیش ضربان قلب، نامرتب تر و کوتاه تر شدن جریان قاعدگی و افزایش احساس تشنگی. به گفته دکتر رابرت مک کانِل (McConnell) مدیر مرکز تیروئید نیویورک در مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا، پرکاری تیروئید اغلب در زنانی که در دهه 20 یا 30 زندگی هستند رخ می دهد، اما در زنان مسن تر و مردان هم دیده می شود.
کم کاری تیروئید باعث خستگی، مشکل در تمرکز و درد ماهیچه (حتی با انجام فعالیتی سبک) می شود. نشانه های دیگر عبارتند از: افزایش وزن ناشی از جمع شدن آب در بدن، احساس سرمای مداوم (حتی در هوای گرم)، جریان قاعدگی مرتب تر و شدیدتر و یبوست. کم کاری تیروئید بیشتر در زنان بالای 50 سال رخ می دهد و به گفته دکتر مک کانل 10 درصد زنان بالای 50 سال دچار کم کاری خفیف تیروئید هستند.
روش تشخیص: بیماری تیروئید با آزمایش خون تشخیص داده می شود. به نظر دکتر مک کانل، درمان اختلالات تیروئید آنقدر ساده است که بهتر است هر فردی که از خستگی مداوم و یا ضعف ماهیچه ها رنج می برد، برای اطمینان آزمایش مربوطه را انجام دهد.
هر سال در مورد بیش از 1 میلیون نفر تشخیص دیابت نوع 2 داده می شود، اما هنوز افراد بسیاری از ابتلای شان به این بیماری خبر ندارند. قند یا به عبارتی گلوکز، همان منبع انرژی ای است که بدن ما را به کار می اندازد. در نتیجه مبتلایان به دیابت نوع 2 که دچار اختلال مصرف گلوکز و انباشت آن در خون هستند، در تأمین انرژی به مشکل بر می خورند. آنطور که دکتر ساودک (Saudek)، استاد و مدیر مرکز تحقیقات بالینی عمومی (General Clinical Research Center) دانشگاه جان هاپکینز می گوید، خستگی ناشی از کمبود انرژی برای فعالیت های بدن، نخستین نشانه هشداردهنده در مبتلایان به دیابت نوع 2 است.
نشانه ها: علاوه بر خستگی مداوم، بعضی نشانه های دیگر عبارتند از: تشنگی مفرط، تکرر ادرار، گرسنگی، کاهش وزن، زودرنجی، عفونت های قارچی و تاری دید.
روش تشخیص: دو نوع آزمایش برای تشخیص دیابت وجود دارد. نوع اول و رایج تر، آزمایش قند خون پلاسما در حالت ناشتا است که سطح گلوکز خون را در حالت ناشتا (به مدت 8 ساعت) اندازه می گیرد. نوع دیگر، آزمایش تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) است که طی آن خون در دو مرحله، یک بار دقیقا قبل از نوشیدن شربت گلوکز و بار دوم، 2 ساعت پس از آن آزمایش می شود.
افسردگی یکی از بیماری هایی است که بر خورد و خواب و احساسی که نسبت به خودمان داریم تأثیر می گذارد. بدون درمانی مؤثر، افسردگی برای هفته ها، ماه ها و حتی سال ها ادامه می یابد.
نشانه ها: افسردگی در افراد مختلف به شکل های متفاوتی بروز می کند. اما نشانه های رایج آن، کاهش انرژی، تغییر عادات غذایی و الگوی خواب، اختلال حافظه، مشکل در تمرکز و احساس نومیدی، بی ارزش بودن و منفی گرایی است.
روش تشخیص: هیچ آزمایش خونی برای تشخیص افسردگی وجود ندارد، اما پزشک با پرسیدن مجموعه ای از سؤالات می تواند آن را تشخیص دهد. نشانه هایی از قبیل: خستگی یا کمبود انرژی، خواب بسیار کم یا بسیار زیاد، احساس ناراحتی، اضطراب و پوچی مداوم، کاهش اشتها و وزن، افزایش اشتها و وزن، از دست دادن علاقه به انجام کار هایی که قبلا برای تان لذت بخش بودند، حساسیت و زودرنجی، بیماری های جسمی مزمن مانند سردرد، درد های مزمن، یبوست و دیگر اختلالات گوارشی، مشکل در تمرکز، به یاد آوردن و تصمیم دریافت، احساس گناه، نومیدی یا بی ارزش بودن و افکار مربوط به خودکشی نشانه های رایج افسردگی هستند؛ اگر متوجه شدید دست کم 5 مورد از این نشانه ها به مدت 2 هفته یا بیشتر در شما مشاهده می شود، به پزشک، روانپزشک یا روانکاو مراجعه کنید.
تشخیص بیماری های خودایمنی همیشه آسان نیست، اما راه هایی برای تشخیص آسان بعضی انواع آن وجود دارد. روماتیسم مفصلی که در اثر حمله سیستم ایمنی به بافت های مفصلیِ سالمِ بدن بروز می کند باعث تخریبِ استخوان ها و غضروف ها می شود که در بعضی موارد جبران ناپذیر است.
نشانه ها: بسیاری از نشانه ها (مانند خستگی، کمبود انرژی، بی اشت هایی و درد مفاصل) با بیماری های دیگری مثل لوپوس و انواع دیگر بیماری های التهاب مفاصل (آرتریت) مانند فیبرومیالوژیا مشترک هستند. بنا بر گفته های دکتر کلیپِل (Klippel)، مدیر بنیاد آرتیتِ آتلانتا، متأسفانه کم خونی و اختلالات تیروئید در مبتلایان به روماتیسم مفصلی بیشتر رایج است. پزشکان روماتولوژیست وجود دست کم 4 نشانه از نشانه های زیر را برای تشخیص روماتیسم مفصلی ضروری می دانند: سفتی و گرفتگی صبحگاهی مفاصل که دست کم 1 ساعت طول می کشد، تورم و آب آوردن همزمانِ دست کم 3 ناحیه مفصلی، تورم دست کم 1 ناحیه مفصلی در مچ یا بند انگشتان، درگیری همزمان مفاصل هم سان در دو سمت بدن، توده های برآمده زیرپوستی و فرسایش استخوان های مچ یا مفاصل دست که با عکس برداری معین می شود.
روش تشخیص: معاینه دقیق توسط پزشک برای اثبات وجود نشانه های بیماری لازم است. همچنین نوعی آزمایش برای تشخیص وجود عامل آرتریت که نوعی پادتن در خون است، وجود دارد. این پادتن در حدود 80 درصد مبتلایان به روماتیسم مفصلی مشاهده می شود، با این حال جواب این آزمایش قطعی نیست.
شرایط نامطمئن موجب خستگی شدیدی می شوند که معمولا به سرعت خود را نشان می دهد. مبتلایان به سندرم خستگی مزمن (CFS) همیشه آنقدر خسته هستند که انجام فعالیت های روزمره برای شان سخت است و با کمترین تقلایی از پا در می آیند.
نشانه ها: از نشانه های دیگر می توان به سردرد، درد عضلات و مفاصل، ضعف، حساسیت غدد لنفاوی و ناتوانی در تمرکز اشاره کرد. سندرم خستگی مزمن معمایی حل نشده است، زیرا هیچ دلیل شناخته شده ای به عنوان عامل آن وجود ندارد.
روش تشخیص: هیچ روش قطعی ای وجود ندارد. پزشک باید مسائل دیگری را که نشانه های مشابه دارند، حذف کند تا به تشخیص سندرم خستگی مزمن برسد.
آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب باعث می شود فارغ از اینکه چقدر استراحت کرده اید، با خستگی از خواب بیدار شوید. آپنه خواب اختلالی است که با وقفه های کوتاه تنفسی در خواب شناخته می شود. در رایج ترین حالت این اختلال، آپنه خواب انسدادی، مجرای بالایی تنفس برای چند ثانیه بسته می شود به طوریکه مغز فرمان بیدار شدن می دهد تا تنفس دوباره ممکن شود. به گفته دکتر بارکر (Barker)، مدیر پیشین مؤسسه خواب بابتیست در ناکسویلِ تِنِسی، یک فرد مبتلا به آپنه خوابِ انسدادی ممکن است در طول شب تا 100 بار دچار وقفه تنفسی شود.
نشانه ها: این اختلال معمولا همراه با خُروپُف و خستگی ناشی از بدخوابی در روز بعد است. آپنه خواب ممکن است منجر به بیماری های قلبی، فشار خون بالا و سکته شود، بنابراین انجام آزمایش های تشخیصی برای آن اهمیت زیادی دارد.
روش تشخیص: برای تشخیص لازم است شبی را در یک کلینیک خواب، جایی که الگو های خواب، تغییرات تنفسی و فعالیت های مغزی شما توسط پلی سومنوگرام (polysomnogram) ضبط و بررسی می شود، بگذرانید.
منبع: فرادید