طرز تهیه قهوه ترک ؛ با شیر و بدون شیر

به گزارش فدایی داری، دانه قهوه در جهت جهان گشایی اش بود که در سال 1517 بعد از حمله امپراتوری عثمانی به یمن سر از ترکیه درآورد. شاید آن موقع امپراطور عثمانی فکر هم نمی کرد این قهوه نه تنها دل خودش که بعدها دل مردم ترکیه و حتی جهان را ببرد. اما اکنون قهوه ترک که ره آورد آن موقع است بخش جدایی ناپذیر از روانه های مردم ترکیه و جهان شده و در قصه مادربزرگ ها و دورهمی ها و کافه گردی ها همراه افرادی است که می خواهند غم ها و شادی هایشان را با قهوه گره بزنند.

طرز تهیه قهوه ترک ؛ با شیر و بدون شیر

مادربزرگم بیشتر عمرش را کار کرد و زمان کمی را به خلوت و یا همنشینی با دوستانش گذراند؛ اما معمولا در آن روزهای نادری که در خانه بود، دوستانش را برای نوشیدن یک فنجان قهوه ترک دعوت می کرد. قبل از آمدن آن ها، از من می خواست دو سینی بچینم؛ اولی با فنجان قهوه ترک و دومی با لیوان های آب. ما همواره یک چیز شیرین هم برای سرو قهوه داشتیم.

وقتی دوستانش می آمدند، کار من بود که قهوه را درست کنم و سرو کنم. بعد از خوشامدگویی از آنها می پرسیدم که چطور قهوه شان را می خورند و بلافاصله به آشپزخانه می رفتم تا آن را به سلیقه خودشان درست کنم. وقتی سینی در دست از آشپزخانه بیرون می آمدم برای مادرم غرورآفرین بود.

وقتی امروز به گذشته نگاه می کنم، متوجه می شوم که درک پیشینه و سنت پشت قهوه ترک چقدر مهم است؛ اما این به این معنا نیست که درست کردن و طرز تهیه قهوه ترک کار سختی باشد، درست برعکس! فقط احتیاج به تمرین دارد.

مواد لازم برای تهیه قهوه ترک

  • قهوه دو قاشق چای خوری (برای هر نفر)
  • شکر یا یک حبه قند یک قاشق چایخوری
  • آب یک فنجان
  • شیر پرچرب (انتخابی) 90 میلی لیتر

طرز تهیه قهوه ترک

قهوه ترک بدون شیر

حالا همه چیز برای درست کردن یک قهوه ترک اصیل و مرغوب آماده است. حرارت اجاق را روی میانه یا کمی بیشتر قرار دهید. حواستان باشد که قهوه را خیلی سریع نجوشانید چون به این ترتیب کف آن را از دست می دهید. به خاطر داشته باشید که فرآیند دم کردن قهوه ترک باید آنقدر آرام صورت گیرد که کف روی قهوه کم کم ایجاد گردد. وقتی کف قهوه خوب پف کرد و بلند شد میزانی از روی آن را بیرون بریزید و مجدد قهوه جوش را فورا روی اجاق قرار دهید.

یک بار دیگر وقتی قهوه کمی به جوش آمد دوباره کف روی آن را بگیرید و بعد از یک یا دو بار جوشیدن، قهوه را داخل فنجان بریزید. در صورتی که مایل هستید قهوه خود را کم شکر یا شیرین میل کنید می توانید به میزان دلخواه تان به آن شکر اضافه کنید.

قهوه ترک با شیر

برای تهیه قهوه ترک با شیر ابتدا شیر سرد، شکر و قهوه را داخل قهوه جوش ریخته و با هم مخلوط کنید. سپس قهوه جوش را روی حرارت ملایم قرار دهید تا قهوه کف نموده و آغاز به بالا آمدن کند. قبل از این که قهوه قل بخورد آن را از روی شعله برداشته و داخل فنجان مناسب سرو کنید.

اگر مایل بودید که قهوه غلیظ تر گردد، بعد از این که قهوه کف کرد و بالا آمد، کف روی قهوه را داخل فنجان بریزید. دوباره قهوه جوش را روی حرارت قرار دهید تا دوباره قهوه کف نموده و بالا بیاید. این بار نصف فنجان را پر کنید و برای یک بار دیگر قهوه جوش را روی شعله قرار دهید تا کف نموده و بالا بیاید. فنجان را پر کنید.

نکات سرو و دم کردن قهوه ترک

  • شکر باعث طعم دهی بیشتر به قهوه و غلیظ تر شدن آن می گردد اما اگر می خواهید برای تعداد افراد بیشتری قهوه ترک دم کنید می توانید شکر را به صورت جداگانه سرو کنید.
  • بهتر است از آب تصفیه شده یا آب معدنی برای دم کردن قهوه بهره ببرید.
  • قهوه جوش ترکی یا همان جذوه که استفاده می کنید بهتر است از جنس مسی و با دهنه باریک باشد.
  • برای سرو بهتر قهوه ترک از فنجان های کوچک مخصوص قهوه بهره ببرید.
  • از قلم نیاندازید برای دم کردن قهوه ترک حتما شعله باید ملایم باشد و در حد شمعی باشد.
  • میزان کافی قهوه برای هر نفر بسته به کیفیت پودر قهوه فرق دارد و معمولا بین هفت تا 14 گرم پودر قهوه ترک استفاده می گردد.
  • دقت کنید که در فرایند تهیه قهوه ترک اصلا نباید قل بزند؛ چون قل زدن باعث تغییر مزه و تلخ تر شدن قهوه می گردد.
  • قهوه ترک اصیل همراه با آب سرو می گردد بنابراین اگر می خواهید به سنت های آن پایبند باشید، آب کنار قهوه ترک را از قلم نیاندازید.
  • در کنار تمام اصولی که برای داشتن یک قهوه اصیل باید به آن پایبند باشید حتما قهوه ترک خود را در دمیتاس که یک فنجان کوچک با ظرفیت حدود 80 میلی لیتر است در کنار نعلبکی سرو کنید.
منبع: کتاب کاله

به "طرز تهیه قهوه ترک ؛ با شیر و بدون شیر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه قهوه ترک ؛ با شیر و بدون شیر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید